Make your own free website on Tripod.com
 

Bingoksi Lämmin

                                     
   
Etusivu | Bändistä | Linkkejä | News and Gossip | Kuvagalleria | Biografia | Yhteystiedot
   
                                     
   
 

Bändistä

 
   
 

Bingoksi Lämmin 1978 -

Bingoksi Lämmin yhtyeen tarina alkaa vuodesta 1978, jolloin Rockin SM-kilpailut voitti Rett Saapas, jonka Primus Motorina toimi nyt jo edesmennyt Kari "Leksa" Levola. Yhtyeen managerina toimi Seppo Lämmin. Seppo Lämpimän mukaantulo musiikin tekemiseen poiki uuden yhtyeen, joka sai nimeksi Bingoksi Lämmin. Bändin synnyinsijana voidaan pitää Alavuden Sydänmaata. Bändin nimellä on olemassa oma mielenkiintoinen etymologiansa, joka selviää vain bändin jäseniltä....
 
Ennen Bingoksi Lämmin -yhtyettä jäsenet ovat soittaneet useissa kokoonpanoissa, mm. Seppo Samppala 1918, Pure Tyynyä, Armas Pönkä, Rett Saapas, Pirjos Näkyy, Sydänmaan pelimannit...
 
Yhtye luonnehtii Provinssi-Rock LP:n liitteenä olleessa kirjasessa itse itseään seuraavasti: "Bingoksi Lämmin pyrkii tekemään vanhaa eteläpohjalaista kansanperinnettä "naivistispohjalaisen", rytmikkään ja vetävän popmusiikin avulla. Naurettavat pulloposkinaamarit kuuluvat olennaisena osana yhtyeen keulahahmon, S. Lämpimän naamaan. Tosi typerät laulut sallivat myös ylen lapsellisen pogoamisen. Onneksi se näky ei jää turhia vaivaamaan. Jatkossa yhtye tulee siirtymään yhä progressiivisemmille linjoille esikuvansa, kuortanelaisen Gabriel-yhtyeen tavoin, kunhan pääsee eroon kitarististaan."
 
Yhtyeen tie vei 1979 Rockin SM-kilpailuihin. Etelä-Pohjanmaan alkukarsinta järjestettiin Vaasassa ja Bingoksi Lämmin voitti karsinnan. Loppukilpailuissa pääsiäisenä 1979 Seinäjoellä yhtye sijoittui uuden aallon sarjassa neljännelle sijalle. Uusi Laulu -lehti kirjoitti kilpailuista näin: "Uuden aallon sarjassa saatiin kuulla hyviä uuden aallon esityksiä. Ratsia tiesi mitä on punk ja voitti. Vaavi ei ollut ihan yhtä tarkkana, se soitti enemmän löysin rantein, mutta kunnon punkkareita nekin olivat. Mitä vastoin Bingoksi Lämmin ei ollut, ja asiantuntijat pidättäytyivätkin asiantuntevasti jakamasta sille ymmärrystään. Laulajan pulloposkinaamari, huvittavaksi tarkoitettu frakkiasu, tosi typerät laulut ja ylen lapsellinen pogoaminen saivat jopa punkkien posket hehkumaan närkästyksestä. Yleisesti todettiin, että "tämä ei ollut uutta aaltoa" eikä "enää edes hauskaa". "pohjanoteeraukseksi" sitä luonnehti Hesarin tarkkasilmäinen kriitikko Markku Fagerlundkin. Ja näinhän se oli nähtävä. äijät olivat panneet bändin pystyyn kisoja varten vain päästäkseen vartavasten vastuuttomasti sotkemaan kuvioita ja näyttämään kuinka tyhmiä sitä voidaan olla. Onneksi näky ei jäänyt turhia vaivaamaan. Näin Uusi Laulu -lehti ironisoi jo tuossa vaiheessa yhteen muottiin valettua punkkia ja Bingot koettiin piristäväksi poikkeukseksi "kunnon punkkareiden" seassa. Vuosituhannen alun Soundi lehti suitsuttaa "Kolmas nainen" -yhtyeen levyarvostelun yhteydessä Bingoksi Lämmin yhtyettä legendaksi.
 
Bingoksi Lämmin -yhtyeen levy "The Early Years of Bingoksi Lämmin" on ollut  Radio Mafian "Café Veijon baari" -ohjelman viikon nauhoituksena toukokuussa 1999.
 
Bingoksi Lämmin -yhtye kutsuttiin esiintymään myös ensimmäiseen järjestettyyn Provinssi-Rock tapahtumaan 1979, mutta yhtyeen jäsenten ulkomaanmatkat muuttivat suunnitelmat ja Rockin historia yhtyeen kohdalta jäi tekemättä. Tosin Bingoksi Lämmin teki keikan syksyllä 1979 ilman solistia, Töysän Nuorisoseuran talolla. Keikkamatkat kuljettiin mm. naapurista lainatulla Ford transit -merkkisellä sianpaskanhajuisella pakettiautolla.
 
Bingoksi Lämmin -yhtye haki pian Rockin SM-kisojen jälkeen 1979 apurahaa levytyskustannuksia varten Alavuden kaupungin nuorisolautakunnalta, mutta apuraha jäi saamatta lautakunnan todettua bändin jäsenet ammattimuusikoiksi.
 
Kirjassa Jee jee jee. Suomalaisen rockin historia *), Bingoksi Lämmin mainitaan kolmesti. Kirjassa on mm. listattuna 35 viihdyttävintä bändin nimeä ja Bingoksi Lämmin on päässyt tälle listalle. Kirjassa Bingoksi Lämmin yhtye saa 20 vuoden viiveellä "synninpäästön". Aikaisempi yhtyeeseen kohdistettu ankarakin kritiikki kääntyy nyt muotoon, ettei Bingoksi Lämmin yhtyettä aikoinaan ymmärretty oikein ja että Bingoksi Lämmin oli uuden aallon edelläkävijä.
 
Vaikka bändi lopetti keikkailun 1980, bändiä ei ole koskaan lakkautettu. Keikkatarjouksiakin on bändille tauon aikana sadellut, niinpä toiveissa on, että keikkataukoa pitävä Bingoksi Lämmin nähdään vielä lavalla, täyttäähän bändi jo vuoden päästä 30 vuotta.
 
*) Bruun Seppo toim. ym.: Jee jee jee.  Suomalaisen rockin historia, WSOY, 1998, ISBN: 951-0-22503-7